Ryby z grilla
Ryba z grilla jest zdrowa i pyszna, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Do jej doprawienia wykorzystaj świeże zioła, sól i pieprz.
Ryba z grilla to świetna alternatywa dla ciężkich i mięsnych posiłków. Do grillowania w całości można przeznaczyć właściwie dowolną rybę: pstrąga, karpia, szczupaka, leszcza, makrelę, łososia czy tilapię. Każda z tych ryb jest inna, jednak w większości przypadków dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano czy rozmaryn. Obowiązkowo zaopatrz się w cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.
Pamiętaj! Wystrzegaj się za to gotowej „przyprawy do ryb" - najczęściej zawiera bardzo dużo soli. Poza tym grill daje ogromne pole do popisu, wykorzystaj więc świeże zioła, aby ich aromat podkreślił smak mięsa.
Grillowany pstrąg z ziołami
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku.
Składniki
- pstrąg 4 sztuki
- ząbek czosnku 4 sztuki
- świeża szałwia
- gałązki rozmarynu
- gałązki świeżego oregano
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Umyj ryby i oczyść je z łusek. Posiekaj czosnek, wymieszaj z solą i pieprzem. Mieszanką natrzyj ryby wewnątrz. Ryby połóż na folii aluminiowej, a następnie skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Zawiń je bardzo dokładnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie piecz na grillu przez około 40 minut, obracając co jakiś czas.
Szaszłyki z ryby i warzyw
Szaszłyki rybne z grilla można przygotować nie tylko z dorsza - sprawdzi się też łosoś i tuńczyk. Łatwe w przygotowaniu, pyszne, dietetyczne - z ryb z dodatkiem warzyw.
Składniki
- 2 grube filety z dorsza (około 40 dag)
- 2 papryki (najlepiej żółta i czerwona)
- duża cukinia
- 2 małe cebule
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka świeżych lub suszonych ziół (na przykład tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa włoska)
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno pokrój. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Filety rybne umyj, osusz, natrzyj sokiem cytrynowym z czosnkiem. Odstaw na 15-20 minut. Pokrój w dużą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około 15 minut. Cukinię umyj, odkrój końce. Cebule obierz. Warzywa pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w szerokie paski, a następnie poprzecznie na kwadraty. Na patyczki zwilżone wodą nadziewaj na przemian warzywa i kawałki dorsza. Posmaruj całość olejem, posyp ziołami, solą i pieprzem, ułóż na tackach do grillowania i grilluj około 20 minut, często obracając i kropiąc olejem. Aby szaszłyki szybciej i równomiernie się upiekły, nakryj tacki aluminiową folią. Podawaj z pieczonymi pomidorkami, ziemniaczkami, chlebem lub świeżą sałatą.
Smacznego.