Ryby z grilla

ryby-z-cytryna-z-grilla-przepis-2403896

Ryba z grilla jest zdrowa i pyszna, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Do jej doprawienia wykorzystaj świeże zioła, sól i pieprz.

Ryba z grilla to świetna alternatywa dla ciężkich i mięsnych posiłków. Do grillowania w całości można przeznaczyć właściwie dowolną rybę: pstrąga, karpia, szczupaka, leszcza, makrelę, łososia czy tilapię. Każda z tych ryb jest inna, jednak w większości przypadków dobrze komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano czy rozmaryn. Obowiązkowo zaopatrz się w cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.

Pamiętaj! Wystrzegaj się za to gotowej „przyprawy do ryb" - najczęściej zawiera bardzo dużo soli. Poza tym grill daje ogromne pole do popisu, wykorzystaj więc świeże zioła, aby ich aromat podkreślił smak mięsa.

 

 

pstragi

Grillowany pstrąg z ziołami

Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku.

Składniki

- pstrąg 4 sztuki

- ząbek czosnku 4 sztuki

- świeża szałwia

- gałązki rozmarynu

- gałązki świeżego oregano

- cytryna

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

Przygotowanie

Umyj ryby i oczyść je z łusek. Posiekaj czosnek, wymieszaj z solą i pieprzem. Mieszanką natrzyj ryby wewnątrz. Ryby połóż na folii aluminiowej, a następnie skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Zawiń je bardzo dokładnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie piecz na grillu przez około 40 minut, obracając co jakiś czas.

 

 

szszlyki

Szaszłyki z ryby i warzyw

Szaszłyki rybne z grilla można przygotować nie tylko z dorsza - sprawdzi się też łosoś i tuńczyk. Łatwe w przygotowaniu, pyszne, dietetyczne - z ryb z dodatkiem warzyw.

Składniki

- 2 grube filety z dorsza (około 40 dag)

- 2 papryki (najlepiej żółta i czerwona)

- duża cukinia

- 2 małe cebule

- sok z cytryny

- 2 ząbki czosnku

- mieszanka świeżych lub suszonych ziół (na przykład tymianek, zioła prowansalskie, przyprawa włoska)

- 4 łyżki oleju

- sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno pokrój. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Filety rybne umyj, osusz, natrzyj sokiem cytrynowym z czosnkiem. Odstaw na 15-20 minut. Pokrój w dużą kostkę, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około 15 minut. Cukinię umyj, odkrój końce. Cebule obierz. Warzywa pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w szerokie paski, a następnie poprzecznie na kwadraty. Na patyczki zwilżone wodą nadziewaj na przemian warzywa i kawałki dorsza. Posmaruj całość olejem, posyp ziołami, solą i pieprzem, ułóż na tackach do grillowania i grilluj około 20 minut, często obracając i kropiąc olejem. Aby szaszłyki szybciej i równomiernie się upiekły, nakryj tacki aluminiową folią. Podawaj z pieczonymi pomidorkami, ziemniaczkami, chlebem lub świeżą sałatą.

Smacznego.