Przepis na sałatkę z tuńczykiem. Smaczna, lekka i zdrowa!
Dziś piątek więc mam Wam do zaproponowania pyszną, a jednocześnie bardzo zdrową sałatkę.
Dlaczego warto jeść sałatkę z tuńczykiem?
Dzięki warzywom sałatka pozwoli Ci uzupełnić braki w witaminach. Sam tuńczyk natomiast ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, między innymi dzięki kwasom tłuszczowym Omega-3(zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają arytmii serca, wylewom i zakrzepom), bardzo dużej zawartości białka, fosforu, magnezu, witaminy B6, B12 i niacyny. Włącz sałatkę z tuńczykiem do codziennego jadłospisu. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze zdrowa i smaczna!
Do jej wykonania będziemy potrzebować:
*sałata lodowa
*puszka tuńczyka w sosie własnym
*2 jajka ugotowane na twardo
*2 pomidory
*ogórek zielony średniej wielkości
*czerwona cebula
*oliwa z oliwek, ok. 5 łyżek
*musztarda, 1 łyżka
*sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić sałatkę z tuńczykiem?
Sałatę myjemy, osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka. Tuńczykaodsączamy z zalewy i rozdrabniamy na cząstki. Wszystko razem mieszamy. Z oliwy, musztardy i przypraw robimy dressing i polewamy nim sałatkę.
Powodzenia i smacznego.
Po tak pysznym i zdrowym posiłku oczywiście zapraszam wszystkich na spacer, krótką wycieczkę rowerową, a kto może na prace porządkowe wkoło domu.
Miłego weekendu. Pani Basia.