Sałatka z botwinki
Sezon na botwinkę, czyli młode buraczki, trwa w pełni. Dlatego proponuję Wam w dniu dzisiejszym wykonanie sałatki z botwinki. Jest to bardzo szybka i pyszna sałatka z botwinki, kurczaka i ziaren słonecznika, którą możecie przygotować na kolację.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 sztuka filet z kurczaka
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- ocet balsamiczny 2-3 łyżki
- cukier brązowy 1-2 łyżeczki
- ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Listki botwinki umyj i ułóż na talerzu. Gałązki i korzonki umyj, pokrój i usmaż z dwoma łyżkami octu balsamicznego i 1-2 łyżeczkami cukru trzcinowego, aż buraczki pokryją się glazurą z octu i cukru. Filet kurczaka opłukaj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem cytrynowym. Usmaż i wyłóż na listki. Następnie wyłóż usmażone łodyżki i buraczki na kurczaka i listki. Posyp ziarnami słonecznika.
Smacznego.
Pani Teresa