Omlet z warzywami

omlet

 

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to świetne rozwiązanie na pożywne śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania potrzebujesz jajek, mleka, pomidora i papryki.

Składniki:

2 jajka,

łyżka mleka,

1/2 małego pomidora,

1/4 czerwonej papryki,

łyżka posiekanego, grubego szczypiorku,

sól i pieprz,

olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę.

Jajka na omlet roztrzep z łyżką mleka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj.

Dodaj warzywa, dokładnie wmieszaj.

Na małej patelni rozgrzej olej, na gorący tłuszcz wylej mieszankę jajek i warzyw.

Smaż omlet pod przykryciem przez kilka minut aż do momentu, kiedy jajka będą ścięte.

Omlet podawaj posypany szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz dodać pokruszoną fetę.

Zamiast pomidorów czy papryki możesz dodać dowolne składniki, które masz w lodówce.

 

Życzę smacznego i pozdrawiam pani Teresa.