Kotlety jajeczne z wędzoną rybą
Dziś piątek, a jak piątek to ryba :) Proponujemy zmodyfikowaną wersję dobrze wam znanych kotletów jajecznych. Bardzo dobrze smakują z wędzoną rybą.
SKŁADNIKI
KOTLETY(5 SZTUK):
5 ugotowanych na twardo jajek
150 g wędzonej ryby (filety bez skóry i ości) np. makrela, łosoś, pstrąg, dorsz
1 jajko surowe
sól i pieprz
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia
SOS ŚMIETANOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM
150 g gęstej śmietany 12 %lub 18%
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy np. miodowej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka rozgniecionego lub grubo zmielonego pieprzu kolorowego lub różowego
PRZYGOTOWANIE
KOTLETY
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać rozdrobnione filety ryby i wymieszać.
Następnie dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i uformować 5 kotlecików.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.
SOS ŚMIETANOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM
Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać cebulę, natkę oraz pieprz kolorowy. Doprawić solą.
Smacznego!