Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana ma różne nazwy - na Kurpiach zwana jest rejbakiem (od "rejbowania" czyli tarcia na tarce), w kuchni żydowskiej znana jako kugel, w innych rejonach Polski jest to kugiel. Niezależnie jak ją jednak nazywamy, wszędzie smakuje tak samo dobrze!
Babka ziemiaczana to prosty (chociaż czasochłonny) przepis na pyszne danie. Nie potrzeba wiele. Spróbuj!
Składniki (na blaszkę 23×32 cm):
– 2 kg ziemniaków
– 2 jajka
– dwie cebule
– 30 dag kiełbasy
– 15 dag wędzonego boczku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 ząbki czosnku
– sól, mielony pieprz ( 1/4 łyżeczki), majeranek (półtorej łyżeczki), szczypta ostrej papryki
– 2 łyżki oleju
– masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce lub przy pomocy robota. Odlać nieco powstałego płynu. Dodać roztrzepane widelcem jajka i przyprawy. Kiełbasę, boczek i drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, pod koniec dorzucić czosnek i smażyć krótko. Dodać do masy, wymieszać wszystko. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wysmarować blaszkę masłem i wlać masę ziemniaczaną. Piec ok. półtorej – dwie godziny. Pierwszego dnia babka jest dość miękka, drugiego da się kroić w plastry.
Przepis i zdjęcie pochodzą z: https://niebonatalerzu.pl/2013/05/babka-ziemniaczana-kugiel-rejbak.html