25.02.2022 Jajecznica z papryką, pomidorami i cebulą po turecku

teresa25

 

Menemen, czyli jajecznica po turecku z warzywami, jest bogatszą wersją tradycyjnej jajecznicy. Mnóstwo warzyw sprawia, że danie jest pożywne oraz bogate w witaminy, a także prezentuje się bardzo kolorowo, żywo i apetycznie. Wypróbujcie przepis na tradycyjną turecką jajecznicę z papryką, cebulą i pomidorami!

Składniki

- 4 jajka

- Czerwona lub zielona papryka

- Średnia biała cebula

- 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów (poza sezonem)

- 2 ząbki czosnku

- Oliwa do smażenia

- Oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól

- Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę, w tym czasie drobno posiekaj cebulę. Cebulę podsmaż do zeszklenia.

Do cebuli dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w małą kostkę paprykę.

Gdy warzywa się duszą, pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.

Do warzyw dorzuć pomidory i dopraw ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.

Przykryj patelnię i duś aż pomidory się rozpadną.

Następnie wbij jajka. Lekko wymieszaj aż jajka się zetną. Pilnuj dania, ponieważ jajecznica nie może być sucha!

Serwuj prosto z patelni posypaną natką pietruszki w towarzystwie świeżego pieczywa.

Źródło: Jajecznica z papryką, pomidorami i cebulą po turecku - przepis | Garneczki.pl - blog

Pani Teresa