25.02.2022 Jajecznica z papryką, pomidorami i cebulą po turecku
Menemen, czyli jajecznica po turecku z warzywami, jest bogatszą wersją tradycyjnej jajecznicy. Mnóstwo warzyw sprawia, że danie jest pożywne oraz bogate w witaminy, a także prezentuje się bardzo kolorowo, żywo i apetycznie. Wypróbujcie przepis na tradycyjną turecką jajecznicę z papryką, cebulą i pomidorami!
Składniki
- 4 jajka
- Czerwona lub zielona papryka
- Średnia biała cebula
- 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów (poza sezonem)
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa do smażenia
- Oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól
- Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej oliwę, w tym czasie drobno posiekaj cebulę. Cebulę podsmaż do zeszklenia.
Do cebuli dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w małą kostkę paprykę.
Gdy warzywa się duszą, pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
Do warzyw dorzuć pomidory i dopraw ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Przykryj patelnię i duś aż pomidory się rozpadną.
Następnie wbij jajka. Lekko wymieszaj aż jajka się zetną. Pilnuj dania, ponieważ jajecznica nie może być sucha!
Serwuj prosto z patelni posypaną natką pietruszki w towarzystwie świeżego pieczywa.
Źródło: Jajecznica z papryką, pomidorami i cebulą po turecku - przepis | Garneczki.pl - blog
Pani Teresa