Gulasz wieprzowy z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru

gulasz wieprzowy z rabarbarem 01

Gulasz wieprzowy na piwie pszenicznym w sezonowej odsłonie z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru. Rabarbar sprawdza się nie tylko w ciastach ale również w daniach wytrawnych. Dziś polecam wypróbować ten aromatyczny przepis!

Składniki (6 porcji)

1 kg łopatki wieprzowej lub szynki

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 g chudego boczku

500 ml piwa pszenicznego

250 ml bulionu

1 marchewka

kilka pokrojonych suszonych daktyli lub 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

1/2 łodygi rabarbaru

1 łyżka miodu lub cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

Przyprawy

3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, po 2 szczypty soli morskiej i pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

W dużym garnku na oliwie zeszklić cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), dodać obrany czosnek i smażyć przez chwilę. Zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając.

Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki boczek oraz przyprawy. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać piwo i zagotować na większym ogniu.

Dodać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez ok. 1 godzinę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, wymieszać, zagotować, sprawdzić doprawienie solą. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę do miękkości mięsa. Na pół godziny przed końcem dodać daktyle lub rodzynki.

W celu zagęszczenia sosu przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 1-2 minuty.

W czystym rondelku lub na małej patelni podgrzać miód lub cukier, włożyć pokrojony na 1 - 2 cm kawałki rabarbar i podsmażyć bez mieszania przez 1 minutę, przełożyć do gulaszu i delikatnie wmieszać.

Propozycja podania

Kasza gryczana / ziemniaki / ryż / kasza jaglana / kuskus.

 

Smacznego, życzy pani Teresa.