Filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki

 

kurczak z botwinka 01 0

 Dziś kolejna odsłona możliwości zastosowania botwinki. Filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki, pod cienką warstwą ciągnącego się sera i posypką z koperku będą wspaniałym pomysłem na obiad. Wystarczy dodać gotowane ziemniaki i ulubioną surówkę.

 

Składniki (4 porcje)

- 500 g filetów z kurczaka

- pęczek botwinki

- 2 łyżki masła

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 szklanki bulionu

- 80 ml śmietanki 30%

- 1 łyżka oliwy

- 50 g tartego sera np. mozzarella, gouda

- posiekany koperek

- sól, pieprz

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie

Kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać.

W garnku roztopić 1 łyżkę masła i lekko zrumienić starty ząbek czosnku. Dodać starte buraczki i chwilę razem podsmażać. Doprawić solą, pieprzem i wlać połowę bulionu. Gotować przez ok. 5 minut aż buraczki zmiękną.

Dodać liście botwinki i resztę bulionu, wymieszać i znów gotować przez ok. 3 minuty. Dodać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła. Włożyć filety kurczaka, obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Odłożyć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć ugotowaną botwinkę razem z sosem. W środek włożyć obsmażone filety. Całość zagotować.

Posypać filety tartym serem, przykryć patelnię i gotować przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać filety posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Smacznego.

Pani Teresa

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-z-botwinka