Kurczak w pomidorach
Filety z kurczaka podsmażane w szynce parmeńskiej podawane w sosie pomidorowym z jogurtem (lub mozzarellą) i bazylią. Poza sezonem na świeże pomidory możemy użyć pomidorów z puszki.
SKŁADNIKI
− 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 400 g)
− sól i świeżo zmielony czarny pieprz
− 6 plasterków szynki parmeńskiej
− 4 średniej wielkości pomidory malinowe lub krojone pomidory z puszki 400 g
− 1 łyżeczka suszonego oregano
− 1/2 łyżeczki cukru
− 1,5 łyżki oliwy extra vergine
− 2 łyżki masła
− garść listków bazylii
DO PODANIA
− jogurt grecki lub mozzarella w kulce
− pieczywo, makaron lub ryż
PRZYGOTOWANIE
Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona) i mielonym pieprzem. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku. Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty, po czym zdjąć z patelni i położyć na talerzyku.
Na patelnię po kurczaku włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień do dużego i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Gotować na dużym ogniu bez mieszania przez około 2 - 3 minuty.
Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii i podawać z jogurtem greckim (lub kawałkami świeżej mozzarelli włożonymi do jeszcze gorącego sosu) oraz pieczywem, makaronem lub ryżem.
Smacznego życzy pani Teresa.